Couperose

Couperose is zijn kleine gesprongen bloedvaatjes in het gelaat ten gevolge van vaatwand-verslapping. Meestal zie je couperose op de wangen en neus. Het lijkt op een netwerk van rode draadjes net onder het huidoppervlak.

Couperose is meestal erfelijk maar kan verergeren door grote temperatuurschommelingen, maar ook bepaalde voedingsmiddelen zoals koffie, alcohol en pittige kruiden kunnen een negatieve invloed hebben.

Soms gaat couperose samen met een vette glimmende huid of witte puntje (acne) en dan heet het: Acnea Rosacea

Diathermie

Met een klein naaldje worden de kleine bloedvaatjes dichtgebrand. Dit klinkt enger dan het is. Meestal zijn er een aantal behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Een behandeling duurt meestal ca. 10 à 15 minuten.

Couperose voor en na 2Na de behandeling ontstaat er een tijdelijke roodheid met soms een lichte zwelling. Enkele dagen erna ontstaan er kleine korstjes. Pas als deze korstjes ervanaf gevallen zijn is het resultaat zichtbaar. Na de behandeling dient men voorzichtig om te gaan met zonlicht.

De behandeling kan na een week of 2 herhaald worden. De kosten zijn afhankelijk van de tijd c.q grootte van het te behandelen gebied.

Diathermie wordt vooral toegepast bij:

 • Kleine gesprongen bloedvaatjes in het gezicht
 • 'Spinnetjes'; dit zijn kleine rode bolvormige vekjes met uitlopende adertjes RESULAAT In de meeste gevallen is resultaat al direct zichtbaar

 

Resultaat
In de meeste gevallen is resultaat al direct zichtbaar

Nabehandeling: 
Thuis wordt het gebruik van de Couperose Serum aangeraden om de vaatjes te verstevigen en de vorming van nieuwe couperose tegen te gaan.

Couperose behandeling starttarief   <10 min € 15,75
Couprose 15 min € 21,00

 

Acnea Rosacea

Dit huidbeeld waarbij couperose samengaat met een vette, glimmende huid en eventueel met witte puntjes heet (Acne-) Rosacea.

rosacea met bultjesRosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes en puistjes.

De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. Rosacea komt echter op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal niet voor het 30ste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor.

Uitlokkende factoren
Let goed op zaken die bij jou de klachten verergeren of uitlokken; dit kan voor iedereen verschillend zijn. Over het algemeen is het goed om alcohol, cafeïne, hete baden of heet douchen en sterk gekruid eten te vermijden. Bescherm je huid ook goed tegen zonlicht. Bij roodheid of de aanwezigheid van ontsierende bloedvaatjes kan vaatlaser- of lichttherapie uitkomst bieden.

De ernst van rosacea kan worden beïnvloed door uitwendige factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen. Voorbeelden hiervan zijn warmte, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Geneesmiddelen die corticosteroïden bevatten kunnen rosacea veroorzaken of verergeren, zowel door inwendig gebruik als bij toepassing op de huid.

Behandeling
Rosacea is goed behandelbaar met de KTP-vaat-laser. Een behandeling duurt ongeveer een kwartier tot een half uur. Gemiddeld zijn drie tot vijf behandelingen voldoende om het beoogde resultaat te behalen. Vaak is vergoeding via een ziekenfonds mogelijk. Vraag uw ziekenkostenverzekering naar de polisvoorwaarden. 

Deze behandeling wordt niet in onze salon uitgevoerd. Hiervoor hebben we wel een adres waar we u naar kunnen doorverwijzen 

Resultaat
In de meeste gevallen is resultaat al direct zichtbaar.


Nabehandeling: 
Thuis wordt het gebruik van de Rosacea-Gel of Couperose Serum aangeraden om de witte kopjes van de acne tegen te gaan en/of rustiger te maken.


Voeding
Ook voeding heeft een sterke invloed op Rosacea alswel op Couperose. Met name tomaten, spinazie, avocado, mango, kiwi, aardbeien en kruiden als kaneel en koriander zijn beruchte histaminebronnen*  ( *verergeren de klachten).

De lijst met histaminerijke producten is heel lang maar de grootste kans op problemen geven

 • Oude kazen, blauwe kaas, yoghurt
 • Soja, chocolade, walnoten, cashewnoten, pinda’s en pecannoten
 • Brood met veel kleur en bewaarstoffen
 • Tomaten, spinazie, zuurkool, aubergine, pompoen, avocado, soja bonen, paddenstoelen, kidneybonen, augurken
 • Koriander, kerrie, kaneel, paprikapoeder, chilipoeder, anijs, nootmuskaat
 • Champagne, wijn (en dan met name rode wijn)
 • Thee
 • Azijn, kant en klare dressings, mosterd, tomatenketchup
 • Citrusfruit (o.a sinaasappels en citroenen), aardbeien, ananas, kersen, abrikozen, frambozen, papaya, gedroogd fruit
 • Salami, bacon, worst, opgewarmde maaltijden met vlees, vis (m.n. als dit niet helemaal vers is en uit blik)

Dus belangrijk is om ook eens naar je voedingsiname te kijken en een soort van dagboekje bij te houden, grote kans dat je huid hiervan al opknapt!

Soms kan het wenselijk zijn om de huid inwendig te ondersteunen met voedingssupplementen, deze werken specifiek op huidontstekingen en huidherstel.

Wij geven u hierover graag advies. 

Laviesage


Huidverzorging

Voor mensen met rosacea is het van groot belang milde producten te gebruiken. Denk hierbij aan een zachte wateroplosbare gezichtsreiniger in combinatie met een vochtinbrengende crème. Af en toe wassen met alleen water in plaats van met een cleanser is ook prima. Vermijd in ieder geval producten met parfum en alcohol.